Digitale Bibliothek Logo Full screen
  • First image
  • Previous image
  • Next image
  • Last image
  • Show double pages
Use the mouse to select the image area you want to share.
Please select which information should be copied to the clipboard by clicking on the link:
  • Link to the viewer page with highlighted frame
  • Link to IIIF image fragment

Beitrag zur Kenntnis des Abbaues der Eiweißkörper im Magen verschiedener Tierarten

Access restriction

Copyright

The copyright and related rights status of this record has not been evaluated or is not clear. Please refer to the organization that has made the Item available for more information.

Bibliographic data

fullscreen: Beitrag zur Kenntnis des Abbaues der Eiweißkörper im Magen verschiedener Tierarten

Monograph

Persistent identifier:
BV026462224
Title:
Beitrag zur Kenntnis des Abbaues der Eiweißkörper im Magen verschiedener Tierarten
Shelfmark:
Diss. Berlin TiHo 1911
Author:
Klingemann, Wilhelm
Place of publication:
Berlin
Publisher:
Hermann Blanke´s Spezial Druckerei für Dissertationen
Document type:
Monograph
Collection:
Veterinärmedizinische Dissertationen
Publication year:
1911
Scope:
16 Seiten.
Copyright:
Universitätsbibliothek - Freie Universität Berlin
Language:
German

Chapter

Title:
Experimenteller Teil
Document type:
Monograph
Structure type:
Chapter

Contents

Table of contents

  • Beitrag zur Kenntnis des Abbaues der Eiweißkörper im Magen verschiedener Tierarten
  • Titelblatt
  • Widmung
  • Einleitung
  • Experimenteller Teil
  • Tabelle
  • Literatur
  • Lebenslauf
  • Einband
  • Farbkeil

Full text

— 13 
Experimenteller Teil. 
Von Herrn Professor E. Abderhalden wur- 
de mir die Aufgabe gestellt, die Mageninhalte unse- 
rer Haustiere auf das Vorhandensein von Amino 
säuren hin zu untersuchen. Meine Untersuchungen 
führte ich aus im physiologischen Institut der Ber- 
liner Tierärztlichen Hochschule und ich möchte an 
dieser Stelle Gelegenheit nehmen, Herrn Prof. Ab- 
derhalden für das meiner Arbeit entgegengebrach- 
ie rege Interesse zu danken. 
Nach der Estermethode von E. Fischer, die 
ia bekanntlich nur verhältnismässig rohe Werte gibt, 
aber bei demselben Fiweissstoff mehrfach ausgeführt, 
recht gut übereinstimmende Ausbeuten liefert, habe 
ich zahlreiche Mageninhalte unserer Haustiere unter- 
sucht und die Ergebnisse jeder Tierart untereinander 
verglichen. 
Ich verfuhr dabei folgendermassen. Zum gröss- 
ten Teil vom Schlachthof verschaffte ich mir die Mä- 
gen mit Inhalt möglichst kurz nach der Schlachtung, 
indem ich gleichzeitig vom Alter, Nährzustand - und 
von der Rasse der Tiere Kenntnis nahm. Desglei- 
chen stellte ich auch fest, wielange vor: dem Schlach- 
en die Fütterung stattgefunden hatte und welcher 
Art das Futter gewesen ‚war. Zunächst wurde dann 
nach sorgfältiger Abspülung des Speisebreies von der 
Magenwandung die Gesamtmenge im _Messzylinder 
yemessen. War der Inhalt zu fest und trocken, wie 
es bein Pferd und Schwein bisweilen vorkam, so 
habe ich mit ein- oder zweifacher Menge Wasser ver- 
dünnt. Zur Neutralisation der vorhandenen Säuren
	        

Cite and reuse

Cite and reuse

Here you will find download options and citation links to the record and current image.

Monograph

METS MARC XML Dublin Core RIS Mirador ALTO TEI Full text PDF DFG-Viewer OPAC
TOC

Chapter

PDF RIS

Image

PDF ALTO TEI Full text
Download

Image fragment

Link to the viewer page with highlighted frame Link to IIIF image fragment

Citation links

Citation links

Monograph

To quote this record the following variants are available:
Here you can copy a Goobi viewer own URL:

Chapter

To quote this structural element, the following variants are available:
Here you can copy a Goobi viewer own URL:

Image

To quote this image the following variants are available:
Here you can copy a Goobi viewer own URL:

Citation recommendation

Klingemann, Wilhelm. Beitrag Zur Kenntnis Des Abbaues Der Eiweißkörper Im Magen Verschiedener Tierarten. Hermann Blanke´s Spezial Druckerei für Dissertationen, 1911.
Please check the citation before using it.

Image manipulation tools

Tools not available

Share image region

Use the mouse to select the image area you want to share.
Please select which information should be copied to the clipboard by clicking on the link:
  • Link to the viewer page with highlighted frame
  • Link to IIIF image fragment

Contact

Have you found an error? Do you have any suggestions for making our service even better or any other questions about this page? Please write to us and we'll make sure we get back to you.

What is the fourth digit in the number series 987654321?:

I hereby confirm the use of my personal data within the context of the enquiry made.